Aktualności

III edycja gotowania rozpoczęta

05.104.2017

Smaki Indii

1 kwietnia odbyły się warsztaty kulinarne pod nazwą: Smaki Indii. Uczestnicy kursu pod czujnym okiem Marianny Danty i Savitri Sahu, dwóch mieszkanek Jeevodaya, które aktualnie przebywają w Polsce, mieli okazję nauczyć się przygotowania indyjskich potraw: curry z kurczaka, dhal z soczewicy, aloo chana sabdźi (danie z ciecierzycą i ziemniakami). Wspólnie też usmażyli indyjskie placki poori i przyrządzili indyjski pudding ryżowy kheer. Podczas warsztatów można było dowiedzieć się, jakie właściwości lecznicze posiadają przyprawy stosowane w kuchni indyjskiej, m.in. chili, kurkuma czy kolendra. Szczególnym zainteresowaniem cieszyła się herbata zaparzona na sposób indyjski, masala-czaj, z dodatkiem imbiru, kardamonu i goździków. Przez kilka godzin w


więcej

III edycja spotkań wokół gotowania

smaki Indii

31.03.2017

„Smaki Indii” – WARSZTATY KULINARNE


JUTRO rozpoczynamy 3. edycję spotkań.

W ramach promowania kultury Indii, uczestnicy warsztatów poznają tajniki kuchni indyjskiej oraz poszerzą swoją wiedzę na temat właściwości, również zdrowotnych, przypraw używanych w Indiach.

Jak zapowiadano wcześniej, warsztaty poprowadzi Divya (Mary Anna) Danta, która pochodzi z Ośrodka Jeevodaya, a przebywa aktualnie wraz z Savitri (Partrycją) Sahu w Polsce. Wspólnie przyrządzimy dwa rodzaje „sabdźi” z ryżem, dal, herbatę masala-czaj i deser. Zaproponowane przez nas potrawy będą oryginalne, pikantne i niezwykle aromatyczne.


Warsztaty odbędą się jutro, w sobotę, 1.04.br. w godz. 10.00-14.00 w siedzibie Fundacji, przy ul. Młodnickiej 34 w Warszawie. Wolnych miejsc brak. (AN)

więcej

Obchody Dnia Patrona w szkole

1 w 527 marca 2017

Życie nie tylko po to jest, by brać…

 

Zespół Szkół Zawodowych i Licealnych im dra Kazimierza Hołogi w Nowym Tomyślu, 17.03.br. obchodził Dzień Patrona szkoły. Mottem tegorocznych obchodów był fragment utworu Stanisława Sojki, zatytułowanego Tolerancja:

Życie nie tylko po to jest, by je brać. Życie nie po to, by bezczynnie trwać. I aby żyć, siebie samego trzeba dać…”. Szczytne cele są stawiane uczniom podczas edukacji, ale taki Patron Szkoły, zobowiązuje! A życie doktora Hołogi, było przesiąknięte całkowitą służbą drugiemu człowiekowi, przepełnione troską i miłością nie tylko w stosunku do chorych.

 

Honorowym gościem uroczystości była dr Helena Pyz. W podróży do szkoły w Nowym Tomyślu towarzyszyły jej: Kierownik Sekretariatu, Pani Marzena Kozak oraz Savitri i Divya, mieszkanki Jeevodaya, studiujące aktualnie w Warszawie.

 

Gość Honorowy obchodów, dr Helena Pyz, w towarzystwie jej dwóch wychowanek ubranych w barwne sari, opowiedziała w rozmowie z przedstawicielami młodzieży o swojej pracy i życiu z odrzuconymi, o tym, co jest dla niej trudne do zaakceptowania w Indiach: niespotykana hierarchizacja życia, przemoc nawet wobec najbliższych, zwłaszcza kobiet i brak nawyku dbania

więcej