• image1.jpg
  • image2.jpg
  • image3.jpg
  • image4.jpg
  • image5.jpg
  • image6.jpg
  • image7.jpg
  • image8.jpg
  • image9.jpg
  • image10.jpg
  • image11.jpg
  • image12.jpg
  • image13.jpg
  • image14.jpg
  • image15.jpg
News

19.10.2013 Dwa jubileusze

W Sekretariacie Jeevodaya przy naszej niewielkiej pomocy rozpoczęły się już prace nad kalendarzem na przyszły rok. Zbliżający się rok 2014 będzie dla nas szczególny. Zbiegną się dwa jubileusze: 45 lat Ośrodka Jeevodaya oraz 25 lat pracy dr Heleny Pyz w tymże Ośrodku. Jako fundacja nosząca Jej imię z pewnością będziemy powracać do tego wydarzenia. Pragniemy także szczególnie uczcić to ćwierćwiecze pobytu i pracy dr Heleny Pyz wśród ludzi, z którymi mieszka, je, modli się, śmieje i płacze, których przytula, których leczy ale i wychowuje. Po prostu Mami z Dżwodaja. W związku z przyszłorocznymi obchodami, liczymy na Wasze pomysły i podpowiedzi, liczymy na wszystkich, którzy tak jak my podziwiają zwyczajność i niezwykłość tej kobiety, liczymy WAS na WSZYSTKICH sympatyków zarówno dr Heleny jak i samego Ośrodka. (AK)

Przepis na kormę z kurczaka     ryż

Składniki: (dla 4 osób):1 duża pierś z kurczaka, 2 rozgniecione ząbki czosnku, grubo posiekany 2,5-centymetrowy kawałek świeżego korzenia imbiru, 2 łyżki oleju, 6-8 strąków kardamonu, 1 duża, drobno posiekana cebula, 2 łyżeczki kminku w proszku i 2 łyżeczki kminku w ziarnach, 1 łyżeczka soli, 400 g naturalnego jogurtu, 50 g prażonych płatków migdałów, świeża kolendra, 4 łyżki wody

Przygotowanie:

  1. Do blendera wrzucamy czosnek oraz imbir, następnie wlewamy 4 łyżki wody. Miksujemy wszystko na gładką pastę.
  2. Kroimy kurczaka w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kostki kurczaka. Wyjmujemy mięso i odstawiamy.
  4. Wrzucamy nasiona kardamonu i smażymy je 2 minuty. Dodajemy też cebulę, podrumienimy ją i mieszamy.
  5. Dorzucamy czosnkowo-imbirową pastę, kminek oraz sól. Smażymy, mieszając.
  6. Wlewamy połowę jogurtu, po jednej łyżce, cały czas mieszając. Gotujemy na wolnym ogniu, aż połączy się on z sosem.
  7. Z powrotem wkładamy kurczaka, trzymamy na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie.
  8. Dodajemy resztę jogurtu, prażone płatki migdałów i gotujemy na wolnym ogniu. Tak przyrządzoną kormę można jeszcze wstawić do piekarnika na ok. 20 minut.
  9. Kormę przybieramy kolendrą i podajemy z ryżem. Smacznego!

ryz

14.10.2013

Spotkanie I -Jesienne spotkanie  

Po wakacyjnej przerwie wracamy do życia i bardziej regularnych wpisów w nieco innej i odnowionej formie. W roku szkolnym 2013/2014 wspólnie z Sekretariatem Misyjnym Jeevodaya rozpoczęliśmy cykl spotkań zatytułowany Wokół Jeevodaya. Pierwsze spotkanie odbyło się w sobotę 5 października. Lubiący gotować smakosze spotkali się wcześniej, by pod czujnym okiem instruktorek wspólnie przygotować indyjskie dania, których jakość i wyśmienity smak potwierdziły wieczorem wielkie apetyty wszystkich, nawet najbrdziej sceptyczne nastawionych uczestników drugiej części naszego spotkania. Popołudniowe spotkanie odbyło się w znacznie większym gronie, któremu towarzyszyła w formie warsztatów refleksja i dyskusja o istocie i motywach pomagania innym, ukazująca prawdziwą złożoność tematu. Zaś obejrzenie wielu aktualnych slajdów pozwoliło wszystkim uczestnikom warszawskiego spotkania przechadzać się niejako po Ośrodku Jeevodaya. Niektórzy już znali Ośrodek z własnych odwiedzin, inni jedynie z opowiadań. Slajdy zrobione w ciągu ostatnich trzech miesięcy, czyli najbardziej aktualne, zadowoliły i jednych, i drugich. Pytaniom i opowiadaniom nie byłoby końca, gdyby nie szybko przesuwające się wskazówki zegara. Zapewne chętnie spotkamy sie znowu. (AK)

IMG 2983 1Wystawa na Grochowie

Przez cały sierpień namiastkę Jeevodaya można zobaczyć na Grochowie w Cafe u Krawca (ul. Siennicka 3, Warszawa).Zapraszamy na wystawę fotografii DZIECI JEEVODAYA. Autorem zdjęć jest Adam Rostkowski. Przyjdźcie i zobaczcie uśmiechy naszych dzieci! 

Partners
  • logo-napis.jpg
  • logo-Salvatti.jpg
JGLOBAL_ZBIORKA
Kalendarz 2014 - 24
 
 
Dziękujemy wszystkim,
którzy 
przekazali 1% na Jeevodaya
 
 
AKCJE W TOKU

Wpłaty

można przeznaczyć na:

KLIKNIJ!

poniżej są aktualne

PROJEKTY

 

"Ośrodek Jeevodaya"

 

"Trąd"

 

 

 a zawsze można na

cele statutowe Fundacji


Fundacja Heleny Pyz - Świt Życia

ul. Młodnicka 34, 04-239 Warszawa

tel. 22 673 02 65  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

KRS 0000404982

NIP 9522117125

REGON 145918470

Nr konta bankowego

BGŻ BNP Paribas

PLN 39 2030 0045 1110 0000 0389 5020